230 bin işçiyi ilgilendiriyor: Bakan Işıkhan ‘Eşitleme kararı aldık’ diyerek açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıahenk içinde, TÜRK-İŞHAK-İŞ ile Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Şubesi Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında “Kamu Toplu İş Sözleşmesi Ek Çerçeve Sözleşmesi Protokolü” imzalandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı SalonuTÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile ayrı ayrı düzenlenen ek protokol imza töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçekkatıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,Törende yaptığı konuşmada, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Sözleşmesi Protokolünün 9 Mayıs 2023imzalandığını hatırlattı.
Mayıs2017 yılında yapılan sözleşmeyle personel asgari ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını hatırlatan Işıkhan, şöyle konuştu: “15 bin liralık bu ücretin üzerine 2023 yılının ilk 6 ayında sosyal yardım payı dahil yüzde 45 oranında zam yapıldı, diğer kalemlerde de iyileştirmeler yapıldı. Bu dönemde toplu iş sözleşmesi imzaladık. İşçi konfederasyonlarımızın ve sendikalarımızın tam mutabakatı.”söz konusu.
Işıkhan, çalışan Konfederasyonlarıntoplu iş sözleşmeleri ücret dönemlereTakvim farklılıklarından dolayı kendilerine yeni ek protokol talebi gönderdiğini belirtti.
Toplu iş sözleşmesi başlangıç tarihlerinin, alınacak ücretin ve enflasyon farkının belirlenmesinde önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Işıkhan, şöyle devam etti:
Kamu çalışanları için fırın 2024Toplu sözleşme süreleri içinde yapılan artıştan vadesi henüz gelmemiş kamu çalışanlarının faydalanmasını sağladıklarını belirten Işıkhan, yeni toplu iş sözleşmelerinde bu konuya bir daha değinilmeyeceğini söyledi. farklılıklarınızBunun önüne geçmek için ek protokolle kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olarak düzenlenmesine de karar verildiğini belirtti.
Kamu çalışanlarının refahını Türkiye’nin refahı olarak gördüklerini vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:
230 bin işçiyi ilgilendiriyor
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Atalay Ayrıca vergi ve taşeronluk konularının bir süredir Türkiye çalışma hayatının gündeminde olduğunu ifade etti. Atalay, taşeronlarTaleplerini Bakan Işıkhan’a bildirdi.
İşçilerin bir yılda aldığı maaşın iki ayının vergi kesintisine gittiğini vurgulayan Atalay, bu sistemin tüm çalışanlar için aynı olduğunu ve sistemin sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Kamu personelinin bir kısmı TÜRK-İŞ’e,Atalay, içlerinden bazılarının aynı zamanda HAK-İŞ üyesi olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Sayın Bakanım, yaptığınız küçük bir mesele değil. Bu 230 bin işçiyi ilgilendiren bir sorun. Bu az bir şey değil. Ocak ayında sözleşmesi başlayanların yüzde 32,57’si alındı. Ocak ayından sonra şubat, mart aylarında sözleşmeleri başladı. , Nisan, Mayıs, bu “Ağustos ayına kadar sürer. Bu yüzde 32,57’yi alma şansları yok, tablo bunu gösteriyor. Ortalama olarak en kötü senaryoda yüzde 10 ile 14 arasında bir kayıp söz konusu. Bugün attığımız bu imzayla bu kaybın büyük bir kısmını ortadan kaldırıyoruz.”söz konusu.
Yeni adımlar atıldı
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan konuşmasında ek protokole ilişkin sürecin başarıyla tamamlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, geçen yıl tarihin en başarılı kamu toplu iş sözleşmelerine imza attıklarını belirtti.
Aslan, “Toplu iş sözleşmelerimizin sonuna değil başlangıcını 1 Ocak’a alarak enflasyon oranındaki artışın mümkün olduğunca herkese uygulanmasını talep ettik. Enflasyon oranının biraz artırılarak ayarlanmasını talep ettik. 32.57’ye kadar.”söz konusu.