Muhalif yayın organlarının ‘Resmi belgeler enkaz altında’ iftirasına ‘dijital’ yanıt
- HABERLER 7
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki bağımsız depremin üzerinden 19 gün geçti. Bu süreçte 6 binden fazla dezenformasyon haberinin üretildiği ve sosyal medyada paylaşıldığı belirlendi.
Bu paylaşımlardan bir diğeri de kamuoyunda CHP’ye yakınlığıyla tanınan Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel’den geldi.
Ağırel, resmi belgelerin bulunduğu Elbistan Belediye binasının depremde yıkılmadığı halde ‘hasarlı’ olduğu gerekçesiyle yıkıldığını öne sürerek Belediye’ye iftira attı. Ancak bu gerçeği yansıtmayan tez dijital kanıt‘ diye cevap verildi.
DİJİTAL ÇAĞDA ‘RESMİ BELGE’ ALGISI
Gazeteci Murat Ağırel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yıkılan Elbistan Belediye binasının altında imar arşivi de dahil olmak üzere resmi evrakların bulunduğu ofisin olduğunu iddia etti: ” Elbistan Belediye Binası depremde yıkılmadığı halde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkıldı. Enkazın içinde binlerce resmi belge var. Elbistan Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gürbüz’e sormak istiyorum. Bunun sebebi nedir? Resmi belgeler neden enkaz altında?‘ belirtmişti.
Ağırel’in gerçeği yansıtmayan bu paylaşımı, İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyon Çaba Merkezi (DMM) tarafından yalanlandı. DBB’den yapılan açıklamada, iddianın ‘asılsız’ olduğu vurgulanırken, belgelerin bina yıkılmadan taşındığı belirtildi.
Elbistan’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde belediye binasının ağır hasar gördüğü söylenirken, bodrumdaki imar arşivini kurtarmak için riskli binanın üst kısmının makaslama sistemiyle yıkıldığı öğrenildi. , buradaki belgeler Cumhuriyet savcıları ve güvenlik görevlileri tarafından teslim alındı ve süreç kamera ile kaydedildi.
Ayrıca imar arşivinde yer alan evrakların dijital ortamda olduğu ve halen internet üzerinden evraklara erişimin sağlanabildiği kaydedildi. DBB tarafından yayınlanan görselde kurtarılan bir belgenin fotoğrafı da kullanıldı.