Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi yerli sanayide tasarlandı
Türkiye yerli ve milli savunma sanayinde adından söz ettirmeye devam ediyor.
Milli Savunma Sanayinde her gün yeni bir başarıya imza atılmaktadır.
Helikopter Yakalama ve Transfer Sisteminin Kanada’dan tedarik edilmesi sırasında kısıtlama getirilmiştir.
Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi Yerlileştirme ve İkmal sözleşmesi imzalandı
Türk savunma sanayisinde başarılı bir yerlileştirme çalışması gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, 2021 yılı Mayıs ayında STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Altınay Savunma arasında. “Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi Yerelleştirme ve Tedarik”Projenin sözleşmesi imzalandı.
Üretim faaliyetleri başladı
Teknik etüt ve tasarım çalışmalarının ardından 2022 yılı Mart ayında üretim faaliyetlerine başlamıştır.
Eylül ayında sistem ilk kez devreye alınmış, Aralık ayında fabrika kabulleri yapılmıştır.
Yerli savunma sanayisine katkı
Sistem, gemi ekipman kullanıcıları, uçak pilotları ve tersane bakım onarım ekibinden alınan geri bildirimler doğrultusunda tasarlanmıştır.
Alanında uzman tedarikçilerle çalışılarak yerli savunma sanayisine katkı sağlanmıştır.
“Milli gemilerde yerli oranımızı artıracak”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yurt dışından temin edildiğinde ambargoya tabi tutulan Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi’nin ilk kez yerli imkanlarla geliştirildiğini bildirdi.
Demir, sistemin helikopterlerin güvenle gemiye inip dengede kalmasını ve hangara çekilmesini sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu yıl hizmete girecek olan milli fırkateyn İstanbul ile ilk görevine başlayacak olan sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerde yerli oranımızı artıracak ve klasmana katılacak.” savunma sanayinin ihracat kalemleri Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
Heyet ziyaret etti
Proje kapsamında Altınay Savunma tarafından oluşturulan 5-15 kişilik teknik heyet, İstanbul ve Gölcük Tersane Komutanlığı’nı ziyaret etti.
Helikopter yakalama sistemlerine sahip MİLGEM, Barbaros ve Gabya sınıfı gemiler ziyaret edildi.
Deniz Hava Üs Komutanlığının görev alanı içinde bulunan uçakta inceleme yapıldı. Pilotlardan ve teknik çalışanlardan kullanıcı deneyimi ve geri bildirim alındı.
Nakliye ve entegrasyon sürücüsüne ulaşıldı
Tüm çalışmalar sonunda tasarım tamamlanmış ve üretim gerçekleştirilmiştir.
İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi olan TCG İstanbul ile envantere girecek olan sistem, sevkiyat ve gemiye entegrasyon aşamasına geldi.
Gemi entegrasyonunun ardından gemi programına uygun olarak mart ayında liman kabul testleri, eylül ayında ise deniz kabul testleri gerçekleştirilecek.
Milli gemilerin yerlilik oranını artıracak
Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi, helikopterlerin güvenli bir şekilde gemiye indirilmesini, stabilize edilmesini ve hangara çekilmesini sağlayacaktır.
Helikopter üzerine monte edilmiş kamera ve lazer sistemi gibi alt bileşenlerin kullanıldığı sistemde, görüntüleme işlemi ile helikopterin konumu hesaplanıyor.
Hesaplanan bu veriler, hızlı bir yakalama aracı aracılığıyla helikopterin gerçek bir açıda tutulmasına olanak tanır.
helikopter için yakalama pençesi
Helikopter iniş yaparken hızlı yakalayıcı pençe ani bir hareketle helikopteri yakalar.
Tüm bu işlemler sırasında iniş alanında işçiye ihtiyaç yoktur. Tek bir çalışan, süreci kontrol noktasından çalıştırabilir.
Yeni gemilerde yerini alacak
“Rekor sürede”Göreve hazır hale getirilen sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerde yerlilik oranını artıracak ve savunma sanayinin ihracat kalemleri arasına katılacak.