Almanya’da 6 kuruluştan Kavala’yı konu alan diziye tepki
Almanya’da kültür ve medya alanında faaliyet gösteren altı sivil toplum kuruluşu, kültür destekçisi ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’yı konu alan diziye, “Kavala’yı itibarsızlaştırdığı ve küçük düşürdüğü” gerekçesiyle tepki gösterdi.
Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Uluslararası PEN, PEN Almanya Merkezi, PEN Berlin, Güzel Sanatlar Akademisi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yapılan ortak açıklamada, iş adamı Osman Kavala’nın konu alındığı dizi hakkında “ciddi endişe” bulunduğu belirtildi. Seyahat davasında yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan
Açıklamada, “Kültür destekçisi ve aydın Osman Kavala’yı küçük düşüren ve küçük düşüren bir dizinin, TRT’nin dijital platformunda yayınlanacağına dair ciddi endişeler var” denildi.
“Yanlış bilgi ve iftira”
Dizide Kavala hakkında gerçek dışı bilgilere ve karalamalara yer verildiği söylenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Üstelik bu iftira, Türkiye’de 25 Nisan 2022’de uydurma suçlamalarla Kavala’nın haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılmasına rağmen yapılıyor. Ancak bu karar henüz kesinleşmedi ve söz konusu hüküm uluslararası hukuk tarafından kınandı. İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), defalarca Türk hükümetinden Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi siyasi tutukluları derhal serbest bırakmasını talep etti.”
Açıklamada, Avrupa Birliği (AB), Alman hükümeti ve Almanya Dışişleri Bakanlığı ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunularak, “Bu kabul edilemez davranış ve propaganda hakkında akıllarını başlarına almalarını talep ediyoruz.”
Osman Kavala’yı devlet düşmanı olarak karalayan ve aşağılayan bu dizi, AKP iktidarının insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve endişe verici bir hamlesidir.” İnsan haklarını ve tarafsızlığı korumakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.
Altı kuruluştan yapılan ortak açıklamada, dizinin Türk toplumunu Kavala’ya karşı kışkırtmayı amaçladığı belirtilerek, “Bu yayın gazetecilik etiğine ve tutukluların temel haklarına gösterilmesi gereken saygıya aykırıdır” denildi. .”
Kavala tepki göstermişti.
Altı yılı aşkın süredir cezaevinde olan Kavala da söz konusu yayına tepki gösterdi.
Kavala konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kişi prestijini koruyan maddelerden kaçmak için dolandırılmış, adım açıktan kullanılmamıştır. Bu dizide olduğu gibi gerçek olayları tahrif etme sisteminin kullanıldığı anlaşılmaktadır. kullanılan iddianamelerde hukuka aykırı olarak cezaevinde tutulmak istendiği ve komplo teorileri ile yanıldığım algısının oluşturulmak istendiği anlaşılmaktadır… Kamu kaynaklarının bu amaçla kullanılması beni şaşırtmadı. Beni şaşırtan ve üzen genç sanatçılar, bu prestij suikast projesinde yer almaktan rahatsızlık duymadılar” dedi.
Dizi ne hakkında?
Metamorfoz dizisinde, gençliğinde dünya çapında tanınan bir devrimci olan Teoman Bayramlı’nın, babasının ölümü üzerine aile şirketini devralan karakterinin geçirdiği dönüşüm anlatılıyor. “Teoman Bayramlı” hiç tanımadığı iş dünyasına adım attıktan sonra büyük bir değişim yaşar ve kirli ve karanlık işler yapan bir kapitaliste dönüşür.
Osman Kavala, 1982 yılında babası Mehmet Kavala’nın vefatından sonra aile işini de devraldı.
AİHM: Makul şüphe olmadan tutuklandı
AİHM, 10 Aralık 2019’da açıklanan ilk kararında, Kavala’nın “insan hakları faaliyetlerini durdurmak amacıyla makul şüphe olmaksızın tutuklandığı” sonucuna vararak, hakkındaki tedbirlerin “makul şüphenin ötesinde üstü kapalı bir amaç taşıdığını” belirterek, tutuklanmasına karar verdi. tutukluluğundan derhal salıverilmesi.
Karara göre Kavala’nın serbest bırakılmadığını tespit eden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, konuyu bir kez daha AİHM gündemine taşıdı; AİHM, 11 Temmuz 2022 tarihli Büyük Daire kararında, Türkiye’nin 10 Aralık 2019 tarihli Kavala kararına uyması bakımından AİHS’nin 46. maddesinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucuna varmıştı.
DW/TY,CO
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?