ABD basınında seçim yorumu: Sonuçlar dış politikayı nasıl etkileyecek?
Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yaklaşırken dünya basınında seçim sonuçlarına ilişkin tahminler yer almaya devam ediyor.
ABD’nin Politico haber sitesinden Nektaria Stamouli, “2023’ün en değerli seçimi: Türkiye” başlıklı yazısında, “14 Mayıs seçimi Avrupa ve Ortadoğu’da güvenlik açısından bir dönüm noktasıdır” yorumunu yaptı. Stamouli, yaklaşan seçimleri AB üyelik müzakereleri, NATO ve ABD ile ilişkiler, Rusya ile bağlar ve Ukrayna savaşı, Suriye ile ilişkiler ve göç, Yunanistan ve Doğu Akdeniz ile ilişkiler gibi dış politika konularını ele aldı.
‘BATI DAHA DİNİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR BİR MODELDEN KORKUYOR’
14 Mayıs seçimlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ‘büyük tarihi önemi’ olduğunu belirten Stamouli, 2023’ün Cumhuriyetin 100’üncü yılı olduğunu hatırlatarak, Erdoğan’ın kazanması durumunda ’85 milyonun jeostratejik ağırlığına daha güçlü damga vurmak’ ülke. güçleneceğini söyledi.
Stamouli, “Batı’daki korku, Erdoğan’ın etrafında daha fazla siyasi güç toplamasının, bölgesel çatışmalarla giderek daha dindar muhafazakar bir modele geçme zamanı olarak görmesidir.” dedi.
‘ERDOĞAN’IN 20 YILLIK İKTİDARININ EN İYİ IRKI’
Seçimlerin Avrupa ve Ortadoğu’da güvenliği büyük ölçüde etkileyeceğini kaydeden Nektaria Stamouli, “Seçilecek kişiyi Türkiye’nin NATO ittifakındaki rolü, ABD, AB ve Rusya ile olan ilişkileri belirleyecek. Göç politikası, Ankara’nın Ukrayna savaşındaki rolü ve Doğu Akdeniz’deki gerilimleri nasıl ele alacağını belirleyecek” dedi.
Stamouli, yaklaşan seçimlerin Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının ‘en hararetli yarışı’ olacağını belirterek, anketlerin rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nu önde gösterdiğini hatırlattı.
‘Muhalefet AB ile müzakereleri yeniden başlatabilir’
Yazısında Kılıçdaroğlu’nun dış politika başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün görüşlerine de yer veren Stamouli, muhalefetin seçimleri kazanması halinde hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü alanlarında reformlar yaparak AB ile müzakereleri yeniden başlatabileceğinin sinyallerini verdi. yargıyı depolitize edecek ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uygulayacaktır. ona verdi.
Stamouli’ye göre, muhalefet seçimi kazanırsa AB ile 2016 göçmenlik anlaşmasını da yeniden gözden geçirmek isteyecek.
“TÜRKİYE’NİN NATO ÜYESİ OLDUĞUNU RUSYA’YA HATIRLATACAĞIZ”
Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladığını hatırlatan Stamouli, Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu liderliğindeki muhalefetin de İsveç’e ‘yeşil ışık’ verme taahhüdünde bulunduğunu, Erdoğan’ın yeniden seçilmesi durumunda İsveç’in üyeliğini onaylama yetkisini hissedebileceğini kaydetti. .
Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşına ve Türkiye’nin ‘arabulucu’ rolüne değinen Stamouli, Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi halinde ‘arabulucu’ rolünün devam edeceğini ancak NATO üyeliğine daha fazla önem verileceğini bildirdi. Rol aldı ve Çeviköz tarafından şu değerlendirmeyi yaptı. : “Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu vurgulayacağız ve Rusya ile müzakerelerde orta-orta bir bağ arayacağız ama aynı zamanda Rusya’ya Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu hatırlatacağız.”
‘SURİYE ZORLU BİR KONU OLMAYA DEVAM EDECEK’
Kılıçdaroğlu’nun Suriyeli mültecilerin ‘gönüllü dönüşü’ için fırsatlar yaratacağını söylediğini hatırlatan Stamouli, diplomat Sinan Ülgen’in, “Yeni bir Türk hükümeti temelde Esad ile el sıkışmak için daha istekli olacak. Ancak Suriye tarafında orada var. Bu normalleşmenin şartları olacak, sorun olmaya devam edecek” dedi.
Son olarak Yunanistan ile ilişkilere ve Doğu Akdeniz’deki gerilimlere değinen Stamouli, Maraş depremleri sonrası yaşanan yakınlaşmayı ve her iki ülkede de genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak, “Analistler, Yunanistan, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’in çok önemli olduğunu söylüyor. Türkiye’nin dış politikası için. Ve başka bir hükümetle pek bir şeyin değişmeyeceğini söylüyor. Fark daha çok üslupta olacak.” (DIŞ HABERLER)